Verdien-ster 2023

De Verdien-ster wordt toegekend aan degene(n) die iets van betekenis heeft (hebben) gedaan voor de Princenhaagse gemeenschap. Deze onderscheiding wordt slechts één keer per jaar uitgereikt.

Adriaan (Jaan) Verhoeven is de man die vanaf 1997 al het gietwerk van Stichting C.C. ’t Aogje verzorgde. Denk daarbij aan jaartallen, jubileumdecoraties, schildjes, onderscheidingen, de hand-afdrukken in de sokkel van Nil, het eerste druppeltje en niet te vergeten de jaarlijkse mottobeeldjes. Hij stopt er nu mee, reden om deze bijzondere man op deze manier te bedanken.

Als je Jaan wat beter leert kennen en je zit op een koude winteravond in het carnavalsseizoen in de warmte van de gezellige kleine keuken aan de Kerkstraat in Meerle, dan komen de verhalen los. Toch zeker onder het genot van een klein borreltje, dat Jaan graag voor je inschenkt. Bij een eerste bezoek is er steevast een rondleiding door het atelier/de werkplaats, waarbij je een goed beeld krijgt van de veelzijdigheid van deze kunstenaar. Hij laat zien hoe het gietproces in zijn werk gaat en wat er allemaal moet gebeuren voordat er zelfs ook maar iets gegoten kan worden. Wat in het atelier duidelijk wordt is dat heel veel clubs, instanties en particulieren hem wisten te vinden. Soms al met een duidelijk model van wat er gemaakt moest worden, maar ook wel met niet meer dan alleen een leuk idee. Dan was er een uitdaging voor onze kunstenaar, die zijn handen liet boetseren wat in zijn creatieve geest ontstond.

Ook aan de mottobeeldjes van C.C. ’t Aogje had hij vaak een hele klus. Een beeldje maken aan de hand van een tekening, die een aantal losse elementjes bevat, valt nog niet mee. Toch wist Jaan ieder jaar opnieuw vol trots een beeldje te presenteren, waarmee we voor de dag konden komen.

Als blijk hiervan heeft het Stichting C.C. ’t Aogje behaagd om Adriaan Verhoeven de Verdien-ster 2023 toe te kennen.